Inapoi la toate postarile

CUM SE SCHIMBA ROATA LA MASINA

Drumurile proaste pe care le parcurgem zilnic, cu masina, ne obliga sa luam mereu masuri de siguranta si precautie. Una dintre cele mai dese probleme pe care le putem intampina este pana unui cauciuc. De aceea trebuie sa presupunem ca avem o roata de rezerva si trusele necesare pentru a o schimba.

Ca sa va ajutam, va prezentam o serie de pasi care va ofera posibilitatea de a schimba roata cu usurinta.

Alegeti un loc sigur

De cele mai multe ori, locul in care facem o pana poate fi aglomerat. Din acest motiv, pentru a ne asigura ca schimbarea rotii se va face in siguranta, trebuie sa alegem un loc mai retras, sau sa tragem cat de mult putem masina cat mai aproape de bordura. Daca suntem pe o autostrada, trebuie sa gasim punctele de urgenta sau sa incercam sa iesim de pe ea, chiar daca avem pana.Scoateti trusa de scule

Inainte de a te apuca de treaba, verifica daca frana de mana este trasa si masina este in viteza. Pentru un plus de siguranta, daca ai posibilitatea, pune cate o piatra sau un obiect greu in fata cauciucurilor, atat cele din fata cat si cele din spate.

Trageti frana de mana si porniti semnalele de avarii. Urmatorul pas este sa scoateti trusa de scule si roata de rezerva din locul special amenajat.

cheie dinamometrica

Montati cricul

Cea mai importanta scula care este folosita la schimbarea rotii este cricul. Pozitionarea acestuia sub masina este foarte importanta. Locul poate varia in functie de modelul masinii. Acesta trebuie sa sprijine si sa ridice masina folosind o zona foarte rezistenta.

cric.jpgRidicati masina

Daca asezarea cricului s-a facut corespunzator, urmatorul pas este sa il folositi pe acesta pentru a ridica masina. Aceasta procedura se va efectua incet si sigur. Masina trebuie sa prezinte stabilitate si sa nu se clatine. Daca veti considera ca aceste lucruri nu sunt respectate incercati sa coborati masina si sa repozitionati cricul mai bine.


cric 2.jpg


Scoateti roata veche

Odata ce masina este pozitionata corespunzator, scoateti capacul. Sub acesta veti gasi prezoanele care au asigurat roata. Desfaceti-le pe rand, folosind o cheie in cruce din trusa de scule. Dupa ce le-ati dat jos, urmatorul pas este sa scoateti cu grija roata care a fost afectata.

piulita.jpg

Montati roata cea noua

Montati roata de rezerva in locul celei date jos. Va trebui sa va asigurati ca ea este pozitionata corespunzator. Dupa acest pas, veti repozitiona prezoanele folosind aceeasi cheie in cruce. La final, veti verifica stabilitatea si veti reaseza capacul de la roata.


Coborati masina in siguranta

Ramane sa folositi cricul pentru a cobori incet si in siguranta masina. Dupa ce masina este complet la sol, veti scoate cricul cu grija, iar roata care a avut pana o vom pune in portbagaj.

roata de rezerva.jpg

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos. Desi ar fi mai bine sa nu ajungeti in situatia de a le pune in practica

#masina #roata #pana #cauciuc